Waarom hybride lesgeven?
Er zijn diverse voor- en nadelen bij het synchroon hybride lesgeven. Voordeel is flexibiliteit op allerlei vlakken. Het nadeel is de complexiteit van deze vorm (het vraagt om multitasken) en de ‘transactional distance’ (hoe betrek van je online studenten?). Dat brengt ons bij de vraag: waarom zou je hybride lesgeven? Een review van Reas (2020) concludeerde dat synchroon hybride leren enerzijds veel flexibiliteit biedt, maar anderzijds ook enorme uitdagingen met zich meebrengt op zowel technisch als pedagogisch-didactisch vlak. Dus bezint eert ge begint.
In het overzicht hieronder zie je dat de moeilijkheidsgraad beïnvloed door de wijze waarop je het onderwijs inricht. Als je veel interactie met je studenten wilt, wat eigenlijk wel wenselijk is, dan maakt dat de les complexer en vraagt veel voorbereiding
Corona
Toch kan hybride onderwijs een oplossing zijn voor studenten die niet aanwezig kunnen zijn bij de fysieke lessen. Denk daarbij aan beperkende situaties door Corona. Dus, als je tot de conclusie komt dat synchroon hybride les écht een toegevoegde waarde heeft dan zijn hier een aantal aandachtspunten om mee te nemen bij het voorbereiden en uitvoeren van de lessen.